Холодний суп таратута з’явився в українській національній кухні ще в 15 столітті. Цікавою особливістю страви є те що її можна подавати і як суп, і як холодну закуску до рибних, м’ясних страв, або навіть до звичайної картоплі.
Таратута – це пікантний український суп з буряка, який доречно подавати холодним, особливо влітку. Готується він дуже швидко, а з’їдається ще швидше.
Інгредієнти для супу з буряка (на 4 порції):
- 3 середніх буряка;
- 1 цибулина;
- 300 г огірків квашених;
- 2 склянки розсолу з-під цих огірків;
- 3 столові ложки олії;
- 2 столові ложки хрону;
- 1-1.5 склянки води, у якій варився буряк.
Як приготувати суп таратута
- Очистити буряки, нарізати кільцями. Поставити варитись, але воду не солити.
- Коли кружальця буряка зваряться, дістати їх з води, остудити. Буряковий відвар не виливати, бо він ще згодиться.
- Нарізати огірки та цибулю дрібними шматочками, разом з буряками висипати в глибоку миску. Додати в суміш хрін та олію.
- Змішати розсіл з огірків та відвар з буряків. Цією рідиною залити огірково-бурякову масу. Перемішати та залишити настоюватись в холодильнику на добу.
- Смакувати як окрему страву, або можна злити рідину, додати зелень – таким чином, вийде поживний вітамінний салатик.
Раніше ми повідомляли, як приготувати справжній закарпатський боґрач.