Малосольні огірки на зиму: нові перевірені рецепти
Поради

Малосольні огірки на зиму: нові перевірені рецепти

Малосольні огірки на зиму. Як приготувати пряні малосольні квашені огірки. Рецепт маринованих огірків, спосіб приготування.

Малосольні огірки є одним з найпопулярніших видів закруток. За їхній солодкуватий пряний присмак їх полюбляють їсти і дорослі, і діти. Тому рецепт смачних малосольних огірків – нижче.

Як приготувати пряні малосольні огірки

Для цього рецепту достатньо буде двох теплих літніх днів – і вже можна насолоджуватись малосольними огірками.

Інгредієнти для приготування пряних огірків (на банку 3 л):

  • 1 кг дрібних огірків;
  • 20 г морської солі;
  • 1 літр мінеральної негазованої води;
  • 10 зубчиків часнику (середніх);
  • 1 перець чилі;
  • гілочки селери (за бажанням)
  • 1 столова ложка меду;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 1 стебло з квітками кропу
  • 5 листочків смородини;
  • 1 середній лист хрону.

Спосіб приготування:

  1. Для початку треба розрахувати порції та кількість необхідних інгредієнтів. Далі дібрати банки та гарно їх простерилізувати.
  2. Підготувати огірки: добре промити та обрізати з обох боків краї. За бажанням, огірки можна залишити цілими.
  3. Притиснути гострий перець ножем, щоб він тріснув. Повністю розрізати не треба, тріщини вистачить для розповсюдження смаку та аромату в банці.
  4. Приготувати розсіл: для цього змішати сіль та теплу воду, щоб вона там добре розчинилася. Додати трави та спеції, залишити охолонути до кімнатної температури.
  5. Викласти огірки в банки, попередньо на дно покласти хрін, кріп та листя смородини. Додати мед, часник, селеру та перець, залити охолодженим розсолом.
  6. Прикрити зверху кришкою (але не закривати!), дати настоятися за кімнатної температури 2 доби. Якщо після цього часу на поверхні з’являться маленькі бульбашки – значить, огірки вже можна спробувати на смак. Вони повинні бути солодкувато-кислуваті. Якщо вони ще недостатньо проквасились, у них мало кислинки – залишити ще на одну добу (якщо температура прохолодна, то процес проквашування може затримуватись, це нормально).
  7. Якщо смак повністю задовольняє – перекласти банку з огірками у холодильник, щоб вони не перекисли. Тримати там їх можна досить довго.

Рецепт маринованих малосольних огірків на зиму

Інгредієнти на банку 2 л:

  • 10 середніх огірків;
  • Кілька стеблин селери;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 корінець хрону очищений або 1 лист хрону;
  • 1 стручок гострого перцю, очищений від насіння;
  • кріп (невеликий пучок або 1 парасолька);
  • петрушка (невеликий пучечок);
  • 1 ч. л. коріандру:
  • 2 ч. л. насіння фенхелю;
  • 2 ч. л. чорного перцю горошком;
  • 1 ст. л. солі;
  • 1 л води.

Спосіб приготування:

  1. Простерилізувати банки. Промити огірки та зелень.
  2. Покласти на дно кожної банки листя селери або смородини. Туди ж додати корінь або листя хрону.
  3. Викласти огірки вертикально, хвостики можна не обрізати – так вони будуть більш хрумкими. Додати половинку гострого перцю.
  4. Приготувати розсіл: у каструлю налити літр води, додати чорний перець горошком, кріп, петрушку, часник, сіль, другу половинку гострого перцю, коріандр. Довести суміш до кипіння та вимкнути. Дати настоятися та охолонути до кімнатної температури.
  5. Охолодженим розсолом залити огірки, впевнитися, що усі спеції потрапили у банки, а не залишилися на дні каструлі. Огірки повинні бути повністю покритими розсолом. Щільно закрити банку кришкою та залишити бродити у темному місці на 4-10 днів (залежно від температури приміщення).
  6. Кожен день відкривати кришку, щоб виходило повітря з банки, яке там виділяється під час бродіння. На 4-5 день можна пробувати огірки на смак, і коли вони будуть достатньо ароматними та малосольними, їх можна перекласти у холодильник або прохолодне місце. Зберігати можна і в погребі протягом кількох місяців. Варто звернути увагу, що треба робити, щоб не вибухали закрутки.

Смачного!