Вибухають закрутки: найпоширеніші причини
Поради

Вибухають закрутки: найпоширеніші причини

Вибухають закрутки, що робити. Причини, через які здуваються банки з консервацією. Як уникнути псування закруток.

У господинь може виникнути проблема, що раптово вибухають закрутки із консервацією, яку так старанно заготовляли. Про причини та способи уникнення проблеми поговоримо нижче.

Причини, через які вибухають банки з консервацією

  1. Кришка банки закрита нещільно. Це може відбутися під час закручування банки, якщо кришка прилягає нещільно. У такому випадку в банку потрапляє повітря та мікроорганізми починають активно розмножуватись. Щоб уникнути такої ситуації, треба під час закручування банки перевертати її верх дном та перевіряти щільність прилягання кришки, щоб нічого не протікало. Також рекомендується не закручувати великі огірки з порожниною всередині – там також міститься повітря, яке може призвести до розмноження бактерій.
  2. Погана стерилізація банки. Якщо банка погано простерилізована, то там можуть зберегтись бактерії, які надалі призведуть до бродіння вмісту закрутки. Розсіл спочатку може помутніти, а потім, внаслідок значного виділення вуглекислого газу, кришку просто вирве або значно здує.
  3. Погано вимиті овочі, фрукти або сама банка. Якщо залишається хоч трішки бруду або гнилі – це може призвести до бродіння.
  4. Недостатня кількість консерванту або неповні банки. Закрутки треба робити за рецептом, щоб вони не зіпсувалися. Також треба наливати достатню кількість розсолу – щоб він повністю покривав овочі та сягав шийки бутля.
  5. Неправильна температура зберігання. Щоб закрутки не зривали та довго стояли, одразу після закручування обов’язково треба перевернути банки та закутати їх у щось тепле. У такому положенні дочекатися, доки слоїки повністю вистигнуть до кімнатної температури. Лише після цього переносити в холодне і темне місце. Якщо вдома такого місця немає, то консервацію можна тримати в холодильнику. Максимальна температура для зберігання закруток +10 градусів, не більше.

Таким чином, дотримуючись цих порад, можна легко робити, наприклад, смачні мариновані кабачки, та не перейматися за їхню витривалість.