Запечена картопля – одна із найсмачніших страв на столі, особливо в поєднанні з солониною та маринованим оселедцем. Але як запекти картоплю так, щоб її шкуринка стала хрумкою, а внутрішня частина залишалася м’якою та ніжною? Про це поговоримо нижче.
Як смачно запекти картоплю в духовці: рецепт
- Насамперед потрібно обрати правильний сорт картоплі. Вона повинна мати доволі товсту шкірку – тоді при запіканні вона стане хрусткою та забезпечить апетитний вигляд спеченої картоплі.
- Перед запіканням обов’язково промивають картоплю під проточною водою. За наявності стійкого ґрунту на ній, можна потерти спеціальною щіткою для овочів.
- Для хрумкої шкірки картоплю викласти на пергамент та посолити. У разі, якщо хочеться м’якої та ніжної запеченої картопляної шкірочки, то перед запіканням треба загорнути бульбу в фольгу.
- Запікати картоплю за температури 220°C протягом години. За 10 хвилин до готовності треба змастити олією кожну картоплину.
- Перевірити готовність можна дерев’яною шпажкою – якщо проколюється легко, то картопля готова.
- Зберігають печену картоплю в герметичному контейнері протягом трьох днів у холодильнику. Розігріти можна у мікрохвильовій печі або в духовці про 150°C.
Рецепт пряної печеної картоплі з травами
Для приготування надзвичайної картоплі в духовці знадобиться:
- 5 великих картоплин (можна збільшити порцію за бажанням);
- 1 лимон;
- чорний мелений перець за смаком;
- пів столової ложки солі;
- 1 столова ложка орегано;
- 4 столові ложки вершкового масла.
Спосіб приготування:
- Ретельно промити картоплю та нарізати на шматочки, не очищуючи від шкірки.
- Викласти картоплю в глибоку посудину, залити половиною склянки води чи бульйону. Додати сік одного лимона, орегано, сіль та перець.
- Викласти шматочки в посудину для запікання, нарізати вершкове масло скибочками та викласти поверх картоплі.
- Випікати при 180°C протягом 1-1.5 години. Перевіряти готовність за допомогою шпажок. Якщо вода швидко буде випаровуватись – доливати ще кожні півгодини.
- Готова пряна картопля повинна мати гарний золотистий відтінок та бути хрумкою.
- Перед подачею на стіл присипати печену картоплю свіжою зеленню – так вона смакуватиме ще краще. Також дуже доречно приготувати влітку ароматну молоду кукурудзу.