Харчове отруєння
Поради

Харчове отруєння влітку: причини і способи уникнення

Влітку шанси отримати харчове отруєння значно підвищуються. Річ у тім, що спека прискорює час псування продуктів, тому можна навіть не помітити, коли їжа стала небезпечною. Унаслідок теплового впливу бактерії та мікроорганізми розмножуються швидше.

Влітку шанси отримати харчове отруєння значно підвищуються. Річ у тім, що спека прискорює час псування продуктів, тому можна навіть не помітити, коли їжа стала небезпечною. Унаслідок теплового впливу бактерії та мікроорганізми розмножуються швидше.

Таким чином, якщо нехтувати правилами споживацької безпеки, можна легко заволодіти гострими кишковими інфекціями, які потім вилікувати досить складно.

Харчове отруєння – симптоми

Перші ознаки харчового отруєння можуть з’явитися через кілька годин після вживання поганої їжі, найчастіше швидкість реакції організму на токсини пропорційна кількості з’їденого. Але буває й таке, що симптоми отруєння з’являються через два-п’ять днів. Такі отруєння зазвичай є більш тяжкими та серйозними.

Найпоширеніші симптоми харчового отруєння:

  • біль у шлунку, сильні спазми;
  • діарея, що призводить до зневоднення організму;
  • нудота, блювота;
  • головний біль;
  • запаморочення;
  • лихоманка;
  • сильна слабкість, ломота в тілі;
  • відсутність апетиту через інфекцію в організмі;
  • біль у м’язах, що виникає внаслідок ослаблення організму отруєнням.

Перша допомога при харчовому отруєнні

Під час харчового отруєння організму потрібна допомога та підтримка. Найчастіше легке отруєння не потребує візиту до лікаря. Однак якщо симптоми самостійно не зникають, вони можуть призвести до зневоднення, що є небезпечним для людини. У такому випадку треба якнайшвидше звернутися за допомогою до лікаря. Також це стосується отруєнь небезпечними речовинами, грибами і т. п. – у таких випадках не можна зволікати та проводити самолікування.

Що робити при харчовому отруєнні:

  • пити багато рідини. Так токсини матимуть змогу швидше покинути організм і стан хворого покращиться:
  • можна випити активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла – воно вбере в себе токсини та пришвидшить одужання;
  • під час діареї не вживати молочні продукти, важку для шлунку їжу. Кишківнику і так важко, не треба його ще більше напружувати;
  • не їсти кислого, гострого декілька днів після отруєння;
  • при важкій інтоксикації роблять промивання шлунку. Але зазвичай це вже стаціонарна процедура.

Як уникнути отруєння їжею влітку:

  1. Кожного разу перед приготуванням їжі треба ретельно мити руки з милом.
  2. Їсти приготовану страву одразу, або повторно обробляти перед наступним вживанням.
  3. За межами холодильника страва може перебувати не більше двох годин.
  4. Не вживати воду з відкритих водойм, також не пити в такій воді посуд.
  5. Щоб уникнути харчового отруєння, не варто готувати страви, компоненти яких не піддаються термічній обробці.
  6. Якщо треба вирушати в дорогу, краще взяти продукти, які псуються не швидко та можуть перебувати не в холодильнику.
  7. Не купувати рибу, м’ясо та інші продукти на стихійних ринках. Є великий ризик, що там продукти не перевіряють належним чином.
  8. Не вживати протерміновані продукти.
  9. Фрукти, ягоди, овочі завжди мити під проточною водою перед вживанням.
  10. У жодному разі не їсти незнайомі ягоди, трави, гриби. Велика кількість харчових отруєнь виникає через людську неуважність.
  11. Не вживати сирі молюски, рибу.
  12. Не класти сире м’ясо поруч з приготованим.
  13. Не їсти та не давати дітям обвітрену їжу.
  14. Не купатись у місцях, де це заборонено. Часто шлункові інфекції потрапляють в організм саме через воду, яку можна випадково ковтнути під час купання у водоймі.

Завжди легше попередити проблему, ніж її потім вирішувати. Тому не ігноруйте правил та будьте здорові!