Український куліш: рецепт традиційної козацької страви
Туризм

Український куліш: рецепт традиційної козацької страви

Український куліш. У чому особливість куліша. Рецепт та спосіб приготування українського куліша в сучасних умовах.

Український куліш – традиційна страва козаків, тому така популярна та одна з найвідоміших українських страв. Як приготувати справжній куліш в сучасних умовах – про це нижче.

Чому куліш – така особлива страва

Цю страву готували козаки в казанах на вогнищі, серед поля або лісу. Тому вона виходила дуже ароматною, а особливі інгредієнти робили її дуже смачною та ситною, адже козакам потрібно було багато сил та енергії для боротьби з ворогом. Тому і їжа потрібна була відповідна. Куліш був відомою стравою також серед чумаків та селян, які тяжко працювали на полі.

Рецепт українського куліша

Кожен українець повинен хоч раз у житті спробувати цю національну страву, адже вона виходить дійсно смачною

Для приготування куліша знадобиться:

  • Просо – 200 грам
  • Часник – 3 шт.
  • Оливкова (або соняшникова) олія – 50 грам
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Біле вино – 100 мл.
  • Помідори – 2 шт.
  • Бульйон – 200 мл.
  • Копчена паприка – 1 ч. л.
  • Каперси – 50 грам;
  • Яблучний оцет – 70 грам
  • Солоні огірки – 2 шт.
  • Грецькі горіхи – 30 грам
  • Зелень за смаком;
  • Перець мелений, сіль, цукор – за смаком.

Спосіб приготування куліша

  1. Нарізати часник навпіл, прогріти сковорідку з олією.
  2. Одну морквину нарізати на 8 частин, іншу – дрібними кубиками. Цибулину подрібнити на 4 частини. Овочі обсмажити на сковорідці. Коли вони будуть достатньо обсмаженими, додати паприку.
  3. Продовжуючи обсмажувати, додати вино, добре перемішати. Воно повинно випаруватись. Додати розрізані навпіл помідори, засипати в сковорідку пшоно.
  4. Налити бульйон, додати сіль, перець, накрити кришкою, щоб тушкувалось далі. Через 15 хвилин дістати помідори, моркву та інші овочі, які були нарізані великими шматками. Їх окремо подрібнити у блендері, щоб вийшла паста. Цю томатну основу вилити назад у ємність, в якій готується куліш.
  5. Додати сіль та цукор, залишити варитись, щоб рідина випаровувалась. Але куліш повинен вийти консистенцією не густою, а як томатний суп, тобто, рідкуватою.
  6. Якщо пшоно готове, то зняти куліш з вогню, залишити остигати. У холодну страву додати оливкову олію, зелень, оцет, солоні огірки, за смаком сіль та цукор.
  7. Добре перемішати, прикрасити каперсами та волоськими горіхами. Можна подавати до столу. Також дуже цікавим смаком відрізняється український суп таратута, який обов’язково треба спробувати.

Смачного!